top of page

"The EU is feeding the fascism by accepting that the Polish government is doing what it does"

Overskriftens citat kom fra den polske journalist Tomasz Piatek, som var en af eftermiddagsarrangementets paneldeltagere i Øst for Paradis i Aarhus. Snakken gik på ‘shrinking space’, og som ordet indikerer, er der tale om et indskrænket råderum, som mange civilsamfund og samfundsaktører oplever i deres arbejde. Mere specifikt havde arrangementet fokus på den truede presse- og ytringsfrihed, som journalister og aktivister i højere og højere grad bliver udsat for i mange lande. Vi fik den barske fortælling fra den polske journalist og forfatter Tomasz Piatek, som berettede om sin oplevelse med de polske myndigheder, som reagerede voldsomt og kørte hetz mod ham efter udgivelsen af sin bog ’Macierewicz and his Secrets’. I bogen beskrives Piateks undersøgelser af mulige politiske og finansielle links og netværk mellem bl.a. polens forsvarsminister og russiske militærservices. Beretninger, som har påvirket hans familie og ham umiddelbart efter udgivelsen i 2017.  


Også den danske journalist Tom Heinemann kom på banen med sine oplevelser af shrinking space, både med egne ord og gennem filmen ’Courage – Journlism is not a crime’, som blev vist på biografsalens lærred. Heri skildres tre journalisters historier fra tre forskellige lande. Igennem Heinemanns interviews med journalisterne blev det klart, at krænkelse af ytringsfrihed om end fængselsstraf, iværksat af regeringer og højere instanser ikke er unormalt i de lande, som filmen finder sted i.

"If it isn’t possible for Tomasz and other journalists to tell the stories because it simply is to dangerous, myself and other medias can and must share the story. We have to except that it’s not always about getting the name on the story, it’s about getting the story told" Kommentaren var en af Heinemanns pointer, som blev modtaget nikkende og anerkendende i salen.


Arrangementets 3. paneldeltager og menneskerettighedsekspert Gulnara Akhundova kom med bud på, hvordan vi skal forholde os og tage stilling. Hun tilsluttede sig Thomas’ opråb om ikke at stoppe med at kommentere og reagere på disse hændelser, som er tegn på en helt forkert udvikling, der strider imod EU’s værdisæt. Biografsalen var næsten fyldt op, og flere deltagere havde noget på hjerte til panelet. Bl.a. en ældre herre, som ytrede, at han savnede handling og engagement fra danske journalister, hvortil Heinemann svarede "Jeg er stort set ikke andet en aktivistisk i mit arbejde som journalist".  Moderator var hurtig til at indvende, at "det nok ikke var den rigtige journalist at beskylde for lige præcis det".

Emnet for eftermiddagens arrangement er vigtigt og aktuelt, og de nedslående historier gav et klart billede af hvad det betyder, når shrinking space og ytringsfrihed tager skridt i den forkerte retning - og hvorfor emnet ikke må negligeres.  Tak til panel og moderator for et skarpt og dedikeret oplæg. 

Comments


bottom of page