top of page
DSC04670-1.jpg

ny økonomi

hvad er 'ny økonomi'?

'ny økonomi' er et samlebegreb for de mange nye økonomiske perspektiver og stemmer, som i disse år dukker op i den offentlige debat. Fælles for alle de nye perspektiver er, at de kalder på en gentænkning af vores økonomiske system og en forhandling om hvad - og hvem - økonomien bør gavne.

På dansk er begrebet 'trivselsøkonomi' på vej frem, mens mange også for nyligt er blevet introduceret for feministisk økonomi eller omsorgsøkonomi. I engelsktalende sammenhænge snakker man om 'beyond growth', 'postgrowth', 'degrowth' eller 'wellbeing economy'.

I bevægelserne peger man på, at de kriser vi oplever i disse år - klima- og biodiversitetskrisen, voksende uligheder og økonomisk usikkerhed, omsorgskrise, energikrise og høj inflation - alle hænger sammen og bliver gjort gjort værre af vores nuværende økonomiske systems fokus på økonomisk vækst og BNP som den vigtigste målestok for fremgang og velfærd. 

At samfundets konstante stræben efter stigende økonomisk vækst og flottere tal på bundlinjen, simplethen ikke er holdbar på en begrænset planet. Man kan ikke vækste i uendelighed, man kan ikke sælge uendelig olie, forbruge en uendelig mængde ting eller udnytte billig arbejdskraft uendeligt. Det er både umuligt, men skaber også en udpint planet med udpinte mennesker.

Derfor kalder alle disse stemmer på, at vi reevaluerer det økonomiske system. De argumenterer for, at økonomi ikke er en eksakt videnskab og heller ikke skal anses sådan, men at økonomi også er et påvirkeligt ideologisk projekt. Og at man derfor kan påvirke vores grundantagelser og succesparametre til både at passe på planeten og os, der bor her. I beyond growth ønsker man at 'gå videre end vækst' og altså fjerne økonomisk eller monetær fremgang som det eneste store succeskriterie for økonomien.  

Man finder denne tankegang hos forskere, civilsamfundsbevægelser og tænketanke, både i Danmark og globalt, som kommer med seriøse bud på nye økonomiske forståelser, modeller og systemer. Derudover er Finland, Island, New Zealand, Skotland og Wales gået sammen i et Wellbeing Economy Governments (WEGo) partnerskab hvor nye økonomiske-politiske redskaber bliver udviklet og testet.

hvad mener

nyt europa?

I Nyt Europa vil vi gerne bidrage til en progressiv og kvalificeret samfundsdebat og hjælpe med at trække den op på et europæisk niveau. Derfor blander vi os også i samtalen om, hvordan og hvorfor det nuværende økonomiske system skaber miljømæssig og social uretfærdighed, og hvordan systemet skal ændre sig, så vi arbejder mod et sikkert og retfærdigt samfund, som planeten kan holde til.

Vi ser de nye økonomiske strømninger og trivselsøkonomi som en positiv samfundsvision og ramme for løsninger, der kan håndtere kriserne inden for bl.a. klima, biodiversitet, social sammenhængskraft og mistrivsel. 

Siden 2021 har vi derfor arbejdet med at sætte fokus på alternative økonomiske tankegange og perspektiver, der udfordrer den klassiske neoliberale økonomiske forståelse. Hvis den grønne og retfærdige omstilling af Europa skal være vellykket, kønsretfærdig og arbejde for menneskelig værdighed og menneskerettigheder globalt, mener vi at man bør se udover BNP som målestok, og i stedet sigte mod andre pejlemærker, der sikrer et godt liv for alle uden at overskride de planetære grænser.

nyt europa

hvad gør

I Alliancen Beyond Growth er Oxfam Danmark, Nyt Europa og Rethinking Economics Danmark gået sammen om at invitere til fælles refleksion over det økonomiske system vi i dag lever under, og til at komme med bud på hvordan et nyt økonomisk system kan se ud, herhjemme, i EU og globalt.
 

Blandt andet stiller vi skarpt på temaet til Folkemødet gennem debatter, talks, brandtaler, quizzer og meget mere i vores 'Beyond Growth' telt. 

DSC04606-1.jpg

Nyt Europa er med-initiativtager til WEAll DK - et netværk af aktører på tværs af samfundet, der arbejder for at fremme trivselsøkonomi i Danmark.

​​

Netværket er selvorganiseret og fokuserer på vidensdeling, samarbejde og fælles initiativer. Som officiel dansk afdeling af den globale Wellbeing Economy Alliance, fungerer WEAll DK som brobygger mellem danske og internationale perspektiver. Nyt Europa er en del af kernegruppen.

Læs mere her: weall.dk

real deal logo .png

​Vi er er del af REAL DEAL projektet, hvor Europæiske forskere i deliberativt demokrati og nogle af Europas største civilsamfundsorganisationer er gået sammen om øge europæernes deltagelse i og samtale om European Green Deal.

 

Formålet er at analysere og afprøve innovative værktøjer, og processer for borgerinddragelse og -drøftelser, indenfor klimaområdet, og mobilisere et paneuropæisk netværk af interessenter med mere end 500 organisationer, der arbejder inden for områderne deliberativt demokrati og klimaindsats.

Nyt Europa og vores samarbejdspartnere stod bag den første danske konference om trivselsøkonomi i forsommeren 2024. Her mødtes eksperter, beslutningstagere, virksomheder og samfundsengagerede organisationer og borgere på tværs af generationer for at udforske og diskutere trivselsøkonomiens potentiale som et svar på de problematikker, vi står overfor i Danmark, i EU og globalt.

Målet var at skabe en samlende ramme for dialog og samarbejde på tværs af sektorer og politiske skel, i erkendelse af at de forbundne kriser ikke kan tackles isoleret, men kræver en helhedsorienteret indsats på tværs af samfundet.​ Gennem foredrag, workshops, paneldebatter, naturoplevelser og kulturelle indslag oplevede konference deltagerne en række førende danske og internationale eksperter og praktikere inden for feltet. 

Nedenfor kan du se plenaren hvor antropolog og aktivist Jason Hickel, som kommer med  bud på, hvordan et samfund helt konkret kan omstille til en mere retfærdig og bæredygtig økonomi. Efterfølgende blev kandidaterne til Europaparlamentsvalget 2024 bedt om at diskutere mulighederne for en trivselsøkonomi i EU. 

Derudover har vi været afsted til Beyond Growth konference i Bruxelles sammen med Den Grønne Ungdomsbevægelse og 30 europæiske og danske unge aktivister, skrevet debatindlæg, holdt oplæg, arrangeret talks og mere mere. 

ressourcer

Herunder kan du se vores Talks Beyond Growth - en online debatserie af talks, der udforsker sammenhængene mellem kapitalisme, klimakrise og ulighed, og ser nærmere på, hvordan det nuværende økonomiske system skal ændres så vi opnår et retfærdigt samfund for alle indenfor de planetære grænser.

 

Gennem 8 foredrag ser vi nærmere på løsningsforslag sammen med nogle af de dygtigste eksperter indenfor deres felter, udfolder kapitalismens fejl og introducerer nye bæredygtige perspektiver på, hvordan vi kan rette disse fejl.

Talks Beyond Growth
Talks Beyond Growth, 3. session: What Doughnut Economics means for business
56:16

Talks Beyond Growth, 3. session: What Doughnut Economics means for business

Join us for a progressive talk on Doughnut Economics and its cutting-edge framework aligning economic progress with the protection of our planet and its people. Our expert speaker challenges traditional corporate norms of success and profitability, exploring how businesses can thrive within the boundaries of social and environmental sustainability. This is not your typical business talk - it's a bold and, for some, provocative examination of the role of business in creating a better and more sustainable world. Don't settle for business as usual. Erinch Sahan is leading the business and enterprise team at the Doughnut Economics Action Lab (DEAL). He is teaching businesses how to implement business models with regenerative and distributive goals that address the interconnected challenges of economic growth, social equity, and environmental protection. That means he transforms businesses to operate in a way that is ecologically safe and socially just. Before joining DEAL Erinch was chief executive for the World Fair Trade Organization and have before that worked with business and sustainability for 7 years at the global NGO, Oxfam, influencing businesses to tackle poverty and inequality. Erinch holds degrees in finance and law, and an honorary doctorate from Oxford Brookes University. Doughnut Economics an organization founded by legendary Kate Raworth who authored the highly influential book of same name criticizing mainstream economics and economist arguing we need to think differently about the economy to meet the challenges of the 21st century.
bottom of page