Indberet til EU
EU-Kommissionen udarbejder hvert år en rapport, der evaluerer retsstatens tilstand i alle medlemslande. Også i Danmark. Portalen for at bidrage til Europa-Kommissionens Rule of Law (RoL) rapport er åbent frem til d. 24. januar 2025 og det er civilsamfundets chance for at påvirke det politiske niveau. Har du/din organisation input til en eller flere af disse punkter kan du indberette her.
Få Indflydelse på EU’s Rule of Law Rapport
Nyt Europa og Globalt Fokus tilbyder en workshop d. 13. januar kl. 14.30 - 15.30 hos Globalt Fokus på Rysensteensgade 3, hvor vi introducerer rapporteringen og gennemgår de vigtigste krav og forventninger samt giver nogle praktiske værktøjer og tips til, hvordan du kan strukturere og formulere dine inputs. Der vil også være mulighed for at deltage online. Tilmeld dig eventet her.
Til dig/jer der allerede har styr på hvilke input du/I gerne vil indsende, har vi lavet en grundig vejledning som guider jer gennem processen.
Ønsker du/I ikke at sende input direkte til Kommissionen, men har du alligevel centrale indsigter inden for de relevante temaer, vil FRi-holdet meget gerne høre fra dig. Vi yder nemlig også gerne løbende sparring og vejledning. Vi vil gerne modtage den viden eller de budskaber, du har, med henblik på at inddrage dem i vores eget input for at styrke kvaliteten og repræsentationen.
Skriv derfor til Xenia Due Geleff, xenia@nyteuropa.dk eller Naghmeh Kashani, nk@globaltfokus.dk
Kort om den årlige Rule of Law rapport som EU udgiver
EU's Rule of Law-proces er et system, der er designet til at beskytte retsstatsprincipper i alle medlemslande. Retsstatsprincippet omfatter blandt andet uafhængige domstole, bekæmpelse af korruption og beskyttelse af grundlæggende rettigheder. Processen har til formål at sikre, at alle EU-landene overholder disse standarder, da svækkelser i et medlemslands retsstat også kan påvirke unionen som helhed. Processen rummer vidtrækkende muligheder såsom sager ved EU-domstolen, artikel 7-proceduren, som har omfattende sanktionsmuligheder, men som kræver enstemmighed blandt regeringerne, og konditionalitetsmekanismen, der knytter rets-statsprincipper med EU-midler. Men det første led i processen er EU’s Årlige Retsstatsrap-port.
EU-Kommissionen udarbejder hvert år en rapport, der evaluerer retsstatens tilstand i alle medlemslande. Rapporten gennemgår fire centrale områder:
-
Retsvæsenets uafhængighed
-
Korruptionsbekæmpelse
-
Mediepluralisme og mediefrihed
-
Magtbalancen i staten – herunder civilsamfundets råderum og rammer
Rapporten er ikke en direkte sanktionerende mekanisme men en overvågnings- og opfølgningsproces, hvor Kommissionen fremhæver både styrker og svagheder. Men i rapporten fremhæver kommissionen hvert år tre-fire punkter – anbefalinger – hvor medlemslandet henstilles til at forbedre deres indsats for at sikre retsstatsprincipperne. Dette gøres i samtlige medlemslande.