top of page

Skal virksomheder, der sender deres penge i skattely, fortsat have lov til at levere ydelser til kom

Formand for Nyt Europa, Lone Loklindt


Det spørgsmål kommer det nye Europa Parlament til at tage stilling til, når de i nærmeste fremtid skal kigge EU’s udbudsdirektiv efter i sømmene. Og også i Danmark kommer regeringen til at tage stilling til, hvor langt den vil gå for at sikre at offentlige indkøbere ikke sender skattekroner i skattely.


Fair skat handler også om fair konkurrence

Derfor har EU i årtier reguleret offentlige udbud af leverancer. Reguleringen har på rigtig mange måder været effektiv, men når det handler om ligebehandling i skatteforhold, er den direkte kontraproduktiv: Det er nemlig ikke tilladt at inddrage skattemæssige hensyn i udbud. Det betyder, at multinationale selskaber, der gør brug af aggressiv skatteplanlægning og betaler helt ned til 30 procent mindre i skat end rent danske selskaber, har en unfair konkurrencefordel. I Danmark har ti kommuner, herunder Frederiksberg, underskrevet Oxfam IBIS’ Charter for Skattelyfri Kommune, hvor de forpligter sig til at arbejde for at undgå at handle med selskaber i skattely. Men når det kommer til praktisk handling, støder de alle på samme mur: EU’s udbudsdirektiv og national udbudslovgivning. Udbudsdirektivet indeholder nemlig en liste over, hvilke forhold der må inddrages, og ulighed i skattebetaling er ikke med her.


Husk fair skat ved valgene

Valget til Europa Parlamentet den 26. maj kan få stor betydning for kommunernes fremtidige mulighed for at stille krav om fair skat. Et EU Parlament, der sætter retfærdig skat højt på dagsordenen, kan presse på for et udbudsdirektiv, der rummer muligheden for at lige konkurrence i et ulige skattesystem. Vi syv organisationer* har sammen skabt en valgtest**, der kan hjælpe dig til at finde den kandidat, der bedst matcher dine holdninger på skatteområdet. Også resultatet af det kommende folketingsvalg får indflydelse på, om det i fremtiden skal være muligt at sende skattekroner i hænderne på virksomheder med uansvarlig skattepraksis. En ny dansk regering behøver nemlig ikke vente på EU’s handling. En planlagt opdatering af udbudsloven i 2020 er en mulighed for at udvide kommunerenes handlerum på skatteområdet.


*Oxfam IBIS, Mellemfolkeligt Samvirke, Nyt Europa, FO, DEO, Globale Seniorer og Den danske Sonnenbergkreds har sammen stillet de danske kandidater til Europa Parlamentet ni spørgsmål om EU’s rolle i bekæmpelsen af skattely og skattetricks. www.epdb.eu/kandidater

bottom of page