top of page

Klimastrejke

Op til de to kommende valg kommer klima til at være et af de helt afgørende temaer, har flere meningsmålinger vist for nylig. I dag går tusindvis af skoleelever og borgere på gaden verden over for at råbe politikere op og få dem til at tage et voksent ansvar for de klimaforandringer, som de selv har skabt. Den internationale strejke under banneret ”Fridays For Future” forventes at have 11 officielle events bare i Danmark og over 1200 på verdensplan.


Men det er ikke kun i dag, at klimakrisens alvorlige udsigter og konsekvenser har fået danskerne på banen. En række grønne organisationer gik for nyligt sammen om at formulere et borgerforslag og opfordre Folketinget til at stemme for en ambitiøs dansk klimalov, som er både vigtig og nødvendig. Selv om borgerforslaget på rekordtid fik de 50.000 stemmer, blev det nedstemt af en tøvende dansk regering, der ikke lader til at tage befolkningen og fremtidige generationer alvorligt.


Men selv når og hvis danske politikere vedtager en klimalov, som vil leve op til vores internationale forpligtelser på klimaområdet, vil Danmark ikke kunne gøre meget ved de globale klimaudfordringer alene. Klimaforandringer kender ikke landegrænser, og der er behov for et ambitiøst EU, som kan agere global leder og tage nødvendig handling.


Danmark samarbejder med EU på en række punkter af klimaområdet, og i november sidste år kom Kommissionen med en vision for, hvordan EU, som den første region i verden, kan blive klimaneutral i 2050. Det er nye toner fra Kommissionen, som indtil nu har haft et mål om, at

CO2-udledningen skulle skæres med mindst 80 % i år 2050 målt i forhold til 1990-niveau.


Men vi har behov for, at de politikere, der bliver valgt ind til Europarlamentet den 26. maj og det forestående folketingsvalg vil være med til at sikre, at visionen om et klimaneutralt Europa ikke blot bliver ved snakken, men bliver til konkrete handlingsplaner og et klimabudget, der bliver taget lige så alvorligt som det økonomiske budget. De står med en stor udfordring de har foran sig: at sikre at klima kommer højest på dagsordenen - også i EU.


Credit billede: Nyt Europa

Comments


bottom of page