top of page

Danmark på top 4 over Europas mest racistiske lande

Af Amanda Vijayakumar & Xenia Due, Nyt Europa


EU’s Fundamental Rights Agency (FRA) har offentliggjort rapporten ‘Being Black in the EU – Experiences of people of African descent’ som giver et indblik i racisme på tværs af EU. Rapportens resultater er baseret på over 6.700 respondenter med afrikansk afstamning, som bor i 13 EU-medlemslande: Østrig, Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Ireland, Italien, Luxemburg, Polen, Portugal, Spanien og Sverige.


Stigende racisme på tværs af Europa

I 2018 rapporterede FRA om den udbredte racisme i hele Europa i rapporten ’Being Black in EU'. Her følte 39% af respondenterne i EU, at de blev racistisk diskrimineret. Nu, fem år senere, er racisme fortsat udbredt og vedholdende. Næsten halvdelen af personer med afrikansk oprindelse i EU oplever i rapporten racisme og diskrimination i deres daglige liv, med 45% i 2022.


Danmark på skræmmende 4. plads

I Danmark er vi på 4. pladsen i diskrimination mod mennesker af afrikansk afstamning. Dette har ikke ændret sig siden 2018.

I 2018 havde 47% af respondenterne fra Danmark oplevet racisme og diskrimination, hvor i 2022 var den kommet op på 61%. Dette er en stigning, som er yderst alvorlig for vores fundamentale rettigheder.

EU's charter om grundlæggende rettigheder beskytter grundlæggende rettigheder og friheder for alle i EU og sikrer lighed og retfærdighed. Det er vigtigt, fordi det sikrer, at alle enkeltpersoner inden for EU, får opfyldt grundlæggende menneskerettigheder og beskyttelse mod diskrimination, og det fremmer værdier som retfærdighed, frihed og lighed i hele EU.


Sammen mod racisme i Danmark Med projektet Fundamental Righs Initiative vil Nyt Europa netop arbejde for at sikre og styrke vores fundamentale rettigheder her i Danmark. Her er kampen mod diskrimination i alle former en central målsætning i projektet.


Derfor har vi bl.a. haft besøg af fhv. forperson for Mino Danmark, Nadeen Aiche til et oplæg omkring intersektionel praksis. En praksis, hvor man arbejder med hvordan forskellige former for diskrimination og ulighed overlapper og forstærker undertrykkelse.

I dette tilfælde viser rapporten også at andelen af respondenter med afrikansk oprindelse, der følte sig diskrimineret på grund af deres religion i 2018 var højest i Danmark sammenlignet med de andre lande. Her oplevede 16% af respondenterne at føle sig diskrimineret på grund af deres religion.



Hvis du vil læse mere om 'intersektionel praksis', kan du læse den her: Reportage: Nadeen Aiche om intersektionel praksis

bottom of page