top of page

Valgrejse til Tyskland

Nyt Europas valgrejse besøgte den 10.-13. september Berlin, mens valgkampen kørte på næsten højeste gear op til valgdagen til Bundestag søndag den 24. september.


Gruppen mødte mange meget vidende, sympatiske og humoristiske tyske politikere fra hhv. CDU, SPD og Die Grünen samt en forsker fra det tyske udenrigspolitiske selskab og en repræsentant fra NGOen Citizens for Europe. Endvidere havde gruppen spændende møder med den danske ambassadør Friis Arne Petersen og Peter Wivel, Politikens Europakorrespondent. Gruppen forsøgte også at hjælpe SPD til fremgang ved at uddele valgmateriale for kandidat Fritz Felgentreu i Neukölln. Die Grünen kandidat i Lichtenberg fik samme samme tilbud, men det kunne desværre ikke lade sig gøre. Gruppen overværede et valgmøde med hende på et Universitet.


Mange emner blev diskuteret på møderne. Koalitionsmulighederne efter Merkels forventede sejr var et stort emne. Kan og vil der blive dannet en koalition med de liberale FDP, vil den Grosse Koalition med SPD fortsætte eller kan der komme en Jamaica koaltion, sort, gul, grøn efter Jamaicas flag og farverne for CDU, FDP og Die Grünen – og hvilken betydning kan det få i Tyskland og Europa.


Et andet emne var om Merkel og Tyskland kunne indse eller lade sig presse til at give Macrons Frankrig og de Sydeuropæiske lande mulighed for en ekspansiv politik med investeringer i en beskæftigelsesfremmende politik - forudsat eller i sammenhæng med strukturreformer i landene eller om den mere ortodokse tyske sparepolitik vil fortsætte.

Et tredje stort emne var flygtninge og migrantkriserne og hvilken betydning den har for fremvæksten af det højrepolitiske parti Alternative für Deutschland. Det drejede sig også hvilke tyske og europæiske skridt, der kan og skal tages for at skabe stabilitet og økonomisk fremgang i Afrika, Mellemøsten mv. samt om hvordan EU og medlemslandene skal behandle migranterne og fordele flygtningene.


Gruppen fik et indtryk af et Windows of Opportunity for en fornyelse af den fransk tyske motor og dermed et håb om en mere progressiv fornyelse af europæisk politik, men også, at det langt fra var sikkert, og der er mange vanskeligheder for denne vej.

Søren Keldorff, Julie Rosenkilde, Rejseledere

Yorumlar


bottom of page