TILLYKKE TIL EU OG EUROPA MED BUDGETTET OG GENOPRETNINGSFONDEN

“Det er en meget glædelig dag for EU, fordi kredsen af medlemslande har formået at holde sammen og blive enige om et budget for de næste syv år og en historisk økonomisk stor genopretningsfond, der skal afbøde konsekvenserne af coronakrisens hærgen i Europa”.


Det siger formand for Nyt Europa, Lone Loklindt efter nattens aftale i Det europæiske Råd.


Det har været et hårdt og slidsomt forløb for de 27 lande – dels under optakten til forhandlingerne i de seneste måeder og dels under de fire dages forhandlinger. Det kunne være skredet helt med alvorlige forsinkelser af budgettet og en mindre fond til følge.

Men de europæiske regeringschefer formåede under EU-formand Jean Michels ledelse at nå et kompromis, som peger fremad.


“Det skal han, statsminister Mette Frederiksen og de øvrige regeringschefer have ros og tak for. Politikerne forstod at holde fokus på vigtigheden af at levere et kraftfuldt fælles europæisk svar på coronakrisens konsekvenser”, udtaler Lone Loklindt.


Det er positivt set fra Nyt Europas side, at aftalen om de I alt 13.580 mia. kr. blandt andet indeholder et krav om, at 30 pct af midlerne skal øremærkes ‘klimarelaterede projekter’ . Det er også glædeligt, at over halvdelen af genopretningsfondens 750 mia. Euro skal gives som tilskud til de lande, der er blevet særligt hårdt ramt af coronakrisen.

“Det er et opløftende bevis på, at det hårde - og for rigide – sparepolitiske regime fra finans- og gældskrisen i EU nu er fortid i europæisk politik”, noterer Nyt Europas formand. Hun er også tilfreds med, at det er lykkedes at stadfæste, at respekten for retsstatens principper er et af EUs bærende principper – selvom det slet ikke bliver så tæt koblet til tilskud under EUs budget, som hun og Nyt Europa kunne have ønsket sig.