State of the EU: Unionens muskler skal styrkes i en splittet verden


Af Kim Elmose, Næstformand i Nyt Europa


Årets State of The European Union tale ved EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen var offensiv, udfordrende og stiller bl.a. dansk EU-politik over for hårde, men nødvendige valg. Især erkendelsen af behovet for et øget forsvarssamarbejde bliver svær for det danske politiske flertal at honorere. Virkeligheden er blot, at der ikke er nogen vej uden om også at styrke den del af Unionen.


Fokus var ikke på klima- og Corona-krisen, men på EU’s geopolitiske rolle og egen sikkerhed i en stadig mere multipolar verdensorden, da EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i går holdt årets State of The European Union tale. En forsvarsunion, fokus på egenproduktion af computerchips og et europæisk svar - Global Gateway - på det kinesiske globale infrastrukturprojekt, Vej og Bælt, var blandt hovedpunkterne.


Godt nok lagde Ursula von der Leyen ud med at hylde de 27 medlemslande, sundhedspersonale og borgere samt EU som organisation for håndteringen af Corona-krisen på et tidspunkt, hvor 70 pct. af borgerne er vaccinerede. I samme optimistiske tone lovede von der Leyen yderligere fire milliarder euro frem mod 2027 til håndtering af løfterne fra Paris-aftalen forud for COP26 i Glasgow senere på året.


Men derudover - på nær andre initiativer som nemmere adgang for unge ledige til at søge arbejde i andre EU-lande - var det en tale med en dyster undertone, præget af den usikre verden, som EU og de 27 medlemslande navigerer i.


Fornyet fokus på militære muskler