top of page

50 år i EU: Vi skal huske at elske EU


- Af Rasmus Nordqvist, Klima- og Naturordfører (SF), og bestyrelsesmedlem European Green Party


For 50 år siden meldte Danmark sig ind i EF. For et lille land som Danmark har det været altafgørende at blive en del af en stort europæisk familie. Men EU-samarbejdet er ikke noget, vi kan tage for givet. Det er et samarbejde, som er udgjort af det, vi vælger at lægge i det. Derfor skal vi huske at give EU energi.

Når jeg ser tilbage på de sidste 50 års EU-historie, er der flere ting, der stråler. Det er selvfølgelig fundamentalt, at vi har formået at forene Øst- og Vesteuropa i et samlet fællesskab – men jeg mener også, at vores miljølovgivning er værd at fremhæve som et højdepunkt. Den har vist os potentialet af at handle i fællesskab – og den holder landene i ørene når vi ikke gør det godt - også i Danmark.

Derfor er det også smukt at EU er begyndt at tage den grønne omstilling alvorligt. Selvfølgelig kan det gøres bedre – jeg eksempelvis lodret uenige i, at gas og atomkraft er inkluderet i EU’s taksonomi, de klimareduktionsmål vi har sat os, er for lave. Men det er et stort skridt på vejen til den grønne omstilling, at klimaet er blevet noget, vi kan samles om i EU.

Lige for tiden står verden over for massive udfordringer. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at vi holder fast i vores fællesskab. På den korte bane er Coronakrisen og Ukrainekrigen nærliggende eksempler på situationer, der kræver samarbejde – men mindst lige så presserende er klimakrisen et bevis på noget, som vi både i det korte og i det lange perspektiv kun kan løse i fællesskab.

Alligevel er det tydeligt, at EU står overfor nogle kolossale udfordringer. Vi ser et markant pres fra ekstreme og højrepopulistiske kræfter indefra. De vil ikke samarbejde, de vil ikke det kollektive. Det udfordrer vores værdier og de demokratiske spilleregler, vi bygger på. Samtidig er vores fællesskab ikke kun betinget af hvorvidt vi ønsker at samarbejde – men også om vi tør. Det er vigtigt at huske på, at ikke alt, der foregår på EU-plan kommer lige præcis os selv til gode i morgen. På den måde er det europæiske samarbejde sjældent symmetrisk.

Nogle gange er europæiske tiltag direkte indbringende for os i Danmark – eksempelvis har vi tjent styrtende med penge på det indre marked. Andre gange koster det os penge eller indrømmelser mens det kommer andre dele af fællesskabet til gode. Men det betyder ikke, at vores EU-medlemskab ikke beriger os alle. Tværtimod. I en verden, der presser os fra alle sider, mener jeg, at vi står stærkest, når vi handler i fællesskab. Vi kan ikke løse klimakrisen nationalt – det kræver internationalt samarbejde. Derfor ønsker jeg mig et fremtidigt EU, hvor vi kommer til at tage store udfordringer som natur og klimakrisen så alvorligt, at vi gør det til vores drivende agenda – og til noget, som vi kan samles om. For at det kan lykkes tror jeg, det er afgørende, at vi ikke lukker os om os selv. I stedet mener jeg, at vi skal turde indtage en rolle i verden, og at vi skal turde at insistere på det, vi tror på.

Debatserien, 50 år I EU, er blevet til med støtte fra Europa-Nævnet. Vil du også have dit indspark på Nyt Europas hjemmeside, så send dit bidrag til nyteuropa@nyteuropa.dk og deltag i debatten.

bottom of page