top of page

klima

& miljø

For at løse de kæmpe udfordringer der er på klima, miljø, natur og biodiversiteten i Europa kræves øjeblikkelige systemiske ændringer. Der er behov for et fundamentalt opgør med den tækning, vi gør i politik på alle områder. Der er stadig lang afstand mellem miljøets og klimaets nuværende tilstand og EU’s eksisterende både kort- og langsigtede politiske mål, hvorfor vi skal gøre tingene væsentligt anderledes end før, hvilket EU’s miljøagentur, samt kommissionsformanden også ligger op til.

Opgaven i de næste år bliver at sikre, at EU-samarbejdet gennem konkret politik lever op til den analyse, at transformativ og systemiske ændringer er den eneste vej frem. Den britiske økonom, Kate Raworth, understreger, at vi i Europa skal til at forstå os selv som udviklingslande, da vi på de grønne og ressourcemæssige områder er underudviklede med et alt for højt ressourceforbrug. Derfor bør der også vedtages markante forpligtende grønne omstillingspolitikker, der sikrer overensstemmelse mellem vision og indsats i EU og medlemslandene.

EU-Kommissionen har med sine ganske ambitiøse udspil til en European Green Deal banet vejen for at medlemslandene også for alvor skal levere på store visioner. Vigtige overordnede principper som "do no harm", "Et Europa, der lever godt indenfor de planetære grænser", "nul forurening" og ”ingen skal lades i stikken” er alle principper som bør blive fastholdt i praksis. Den visionære plan skal nu omsættes til reel handling, for at vise at vi i Europa er klar på den transformative handling.

 

For at den grønne dagsorden bliver transformativ, skal den tænkes holistisk, og indarbejdes i alle politikker. Den grønne politik skal ses i sammenhæng med verdensmålene for bæredygtig udvikling, der skal være en central del af EU-kommissionens transformative dagsorden. Det betyder eks. at når der laves grønne tiltag, skal man have gennemtænkt den sociale dimension, samt når der laves sociale initiativer eller arbejdet med genopretningen af EU’s økonomi skal det ikke gøre skade klimaet og miljøet. Alle politikker skal kort sagt arbejde med både den økonomiske, sociale og grønne bundlinje.

 

Det kræver fuld støtte til den grønne linje i EU-Kommissionen, tæt samarbejde med Europa-Parlamentets grønne stemmer, vilje til at danne fortrop samt initiativgrupper blandt EU-landene. Det kræver også at det 8. miljøhandlings program fra 2021 til 2030 udformes så det indeholder en evaluering af hele Green Deal-politikken allerede i 2025 med henblik på vedtagelser af skærpelse for perioden indtil 2030. 

hvad gør nyt europa?

I Nyt Europa arbejder vi sammen med 92-gruppen, som består af 24 danske miljø- og udviklingsorganisationer, på at højne EU’s klimapolitik, og derigennem en global bæredygtig udvikling. Derudover bidrager vi aktivt til forskellige grønne kampagner og samarbejder vi med adskillige NGO’er, både danske og europæiske, som alle kæmper for naturen, klimaet og miljøet. Vi var blandt andet med til at overrække 1,2 millioner underskrifter, 18.000 danskere og knap 1,2 millioner EU-borgere, til forhenværende fødevareminister Rasmus Prehn.

projekter

DSC00184.JPG

GREEN DEAL

Læs Gap Assessment of the European Green Deal her

Gap Assessment er udarbejdet inden for rammerne af Real Deal-projektet og analyserer hullerne i den europæiske Green Deal
med henblik på at nå Verdensmålene, FN's 2030-dagsorden og identificere Green Deals mangler og afvigelser fra andre relevante processer med henblik på at styrke indsatserne og nå målene i Real Deal-projektet.

arrangementer

nyt europa mener

Klimamålet skal fastholdes og øges inden 2030

Kurven skal knækkes for biodiversitet
og natur

Kemi

Fodaftryk (verdensmål 12)

CAP’en og landbrug

Sundhed og
grønne initiativer

Grøn cirkulær industripolitik

Ny økonomi er afgørende

Bæredygtige byer

Handelsaftaler

EU i den globale grønne førertrøje

Danmark som initiativtager

bottom of page