top of page

tors. 31. aug.

|

København

Samtalesalon: Forud for den europapolitiske aftale

Denne samtale dyrker EU's rolle og Danmarks ageren og foregår mellem to af Danmarks fremmeste eksperter, professor Marlene Wind og Friis Arne Petersen, topdiplomat indenfor den europapolitiske aftale samt sikkerhedspolitiske og globale udfordringer.

Tilmeldingen er lukket
Se andre events
Samtalesalon: Forud for den europapolitiske aftale
Samtalesalon: Forud for den europapolitiske aftale

Tid & sted

31. aug. 2023, 17.00 – 19.00

København, Wedells Palæ, Frederiksholms Kanal 24, 1220 København, Danmark

Om eventet

Så snart man begynder at lede efter en mulig vej ud af Ukraine-krigens morads, bliver man ramt med ydmyghed. Både over konfliktens kompleksitet og potentiale til at forme verden. På godt og på meget ondt. Det har ført til en amputeret og impotent dansk debat.

For at bidrage til at løfte og udvikle den offentlige debat, arrangerer Nyt Europa i 2023 en samtalerække, hvor vi zoomer ind på nogle af de centrale og uomgængelige temaer. Det sker gennem en række samtaler med indsigtsfulde eksperter, der gerne tager del i den offentlige debat og selv savner svar.

”Forud for den Europapolitiske aftale – I"

Torsdag d. 31. august kl. 17-19 på Johan Borups Højskole.

Den første samtale dyrker EU's rolle og Danmarks ageren. For at kvalificere temaet, har vi bedt to af Danmarks fremmeste eksperter komme med deres perspektiv på både den europapolitiske aftale samt de sikkerhedspolitiske og globale udfordringer.

Professor Marlene Wind er leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet og rådgiver for EU's "udenrigsminister", Josep Borell.

Friis Arne Petersen er tidligere direktør i Udenrigsministeriet og en af Danmarks mest indsigtsfulde topdiplomater.

Til at hjælpe med at holde fokus og tematisere debatten har vi redaktør Søren Møller Christensen, som i en årrække stog bag bladet "Forsvar" om sikkerhed og militære spørgsmål.

Den Europapolitiske aftale

Regeringen lægger op til en ny Europapolitisk aftale, hvor tanken er, at den skal færdigbehandles i løbet af efteråret og herefter træde i stedet for den seneste aftale fra 2008.

Den globale og politiske situation er radikalt forandret de seneste 15 år. Eksternet med en russisk angrebskrig, et styrket og selvbevidst Kina og andre lande i det globale syd, og et USA, der på mange måder er svækket og præget af dyb splid, med hvilket der følger en amerikansk zig-zag kurs.

Internt har EU udfordringer både i håndteringen af det ændrede verdensbillede og egne dybe uenigheder om immigration, klima, energi og finansiering - for blot at nævne nogle af de større.

En slagkraftig Europapolitisk strategi skal håndtere alle de udfordringer, og en politisk aftale skal orientere Danmarks agering. Regeringens udspil vil bygge på den udenrigspolitiske strategi fra maj 2023 om et "stærkere og mere handledygtigt EU".

Det er Nyt Europas ambition at løfte ambitionsniveauet og hjælpe til udvikling af en sammenhængende og offensiv dansk politik.

Det praktiske

Samtalerækken foregår under "Chatham House" regler.

Tid: Torsdag d. 31. august kl. 17-19.

Sted: Johan Borups Højskole.

Tilmelding senest onsdag d. 30. august kl. 14.

Der er et begrænset antal pladser.

Arrangementet er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene Nyt Europas.

Del denne begivenhed

bottom of page