Europapolitisk policy lab – få indflydelse på EU’s klima og økonomiske politik
ons. 22. nov.
|Virtuel event and physical event
Igen i år har stigende temperaturer slået varmerekorder, ekstreme vejrforhold hærget gennem Europa – og skabt ødelæggelse i alle afkroge af kloden.
Tid & sted
22. nov. 2023, 17.00 – 18.30
Virtuel event and physical event
Om eventet
Behovet for en ambitiøs klimapolitik i Europa og herunder i Danmark er mere presserende end nogensinde før, men:
- Hvordan skal sådan en politik udformes?
- Hvordan skal vi prioritere?
- Hvad skal gøres bedre?
- Hvordan skal vi leve gode liv, der ikke overskrider de planetære grænser?
Klimapolitik i Danmark, bliver i stor grad formet gennem EU-politikken og store klima-relaterede spørgsmål som disse bliver normalt besvaret inden for EU's økonomiske rammer. Der er ingen tvivl om, at den økonomiske politik har afgørende betydning for, hvordan vores grønne politik ligeledes ser ud.
Og udformningen af denne politik vil vi gerne have dig med i.
Til december kan du være med til at bidrage til den grønne dagsorden gennem dette eksperimentelle deltagelsesforløb, der giver dig en reel mulighed for at have indflydelse på en af EU’s vigtigste politiske processer.
I dette europapolitiske policy lab, retter vi helt konkret blikket mod den årlige proces til koordinering af EU’s økonomiske dagsorden, som bliver kaldt for ’det europæiske semester’. Vi skal dykke ned i, diskutere og komme med anbefalinger til de økonomiske rammer, som EU sætter for dansk klimahandling. Hen over to dage skal vi således se nærmere sammenhængen mellem økonomi og klimapolitik og gennem workshops, diskussioner, og inspirerende oplæg udvikle konkrete politiske anbefalinger til EU Kommissionen.
Vil man rykke på den danske klimadagsorden, skal man nemlig se ind i den europæiske økonomiske dagsorden.
Som deltager kan du forvente en blanding af inspirerende oplæg fra eksperter, paneldebatter, lærerige workshops og spændende diskussioner. Før de to dages policy lab, vil du blive oplært i kritisk tækning og få viden om emnet gennem tre indledende webinarer, hvor du vil blive introduceret til grundlæggende økonomiske og politiske værktøjer. Alt i alt vil du i dette forløb blive klædt på med både en masse faglig viden om europapolitik og økonomisk tænkning.
Og samtidig få mulighed for at have reel politisk indflydelse på klimadagsordenen. De politiske anbefalinger, som bliver udviklet i policy lab’et vil nemlig blive videregivet til politikere og beslutningstagere med det formål at blive brugt som input til semesterprocessen. Derudover vil anbefalingerne blive brugt i Nyt Europas politiske arbejde fremadrettet.
Vigtige datoer:
22. november, kl. 17-18.30 [online] Session 1: Introduktion til policy lab - kritisk økonomi og utopisk tænkning
28. november, kl. 17-18.30 [online] Session 2: Kritisk økonomisk tænkning
6. december kl, 17.00-18.30 [online] Session 3: Det Europæiske Semester - anvendt økonomisk tænkning
14. december kl,13.00-18.00 [fysisk møde] Konference, dag 1
15. december kl, 9.00-19.30 [fysisk møde] Konference, dag 2 (inklusiv aftensmad)
NB: Hvis du finder dette arrangement interessant så tilmeld dig nu. Desværre vil det ikke være muligt for alle at deltage, hvorfor der vil være en udvælgelsesproces, der finder sted når tilmeldingen er lukket.
MERE INFO:
Semesteret har historisk set drejet sig om økonomisk vækst og haft medlemslandenes bruttonationalprodukt (BNP) som pejlemærke for analyser og tilhørende politiske anbefalinger. Dog er politikere, forskere og civilsamfundet i EU i stigende grad begyndt at rejse spørgsmålstegn ved, hvorvidt årlig forøgelse af BNP egentlig skal være ledestjernen for EU's økonomi – eller om andre sociale, miljø og klima-relaterede pejlemærker skal sætte retningen for den europæiske økonomi og dertilhørende anbefalinger. Men til trods for at der findes en bred og livlig debat om alternative økonomiske pejlemærker, så udgår disse perspektiver fra EU’s lovgivningsprocesser, inklusivt det europæiske semester.
Disse initiativer er ligeledes en del af et større europæisk forskningsprojekt, der skal undersøge hvilke deliberative metoder der kan tages i brug for at sikre implementeringen af Euorpean Green Deal. Herunder undersøges om et sådant program kan indtænkes i Kommissionens videre arbejde.
Arrangementerne er støttet af EU's Horizon 2020 reseach and innovation programme under grant agreement No 101037071
Og arrangementet har fået støtte af Europa Nævnet