top of page

man. 04. sep.

|

København

Er grundlæggende rettigheder under pres i Danmark og Europa?

Den 4. september åbner Globalt Fokus og Nyt Europa derfor dørene for en samtale om grundlæggende rettigheder, hvor vi både vender situationen i Europa, og trækker tråde hjem til rettighedernes udvikling i Danmark.

Er grundlæggende rettigheder under pres i Danmark og Europa?
Er grundlæggende rettigheder under pres i Danmark og Europa?

Tid & sted

04. sep. 2023, 17.00 – 19.30

København, Rentemestervej 57, 2400 København, Danmark

Om eventet

I Danmark finder vi ofte os selv på toppen af demokrati- og rettighedsindekser. Er vores selvopfattelse af Danmark som et demokratisk fyrtårn med til at gøre os blinde overfor, hvordan det reelt står til med kampen for vores grundlæggende rettigheder?

Grundlæggende rettigheder er under pres i verden, og i landene omkring os. I Europa ser vi EU-medlemslande, der systematisk undergraver minoriteters rettigheder, indskrænker kvinders rettigheder og strammer rebet om både civilsamfund og medier.

Den 4. september åbner Globalt Fokus og Nyt Europa derfor dørene for en samtale om grundlæggende rettigheder, hvor vi både vender situationen i Europa og trækker tråde hjem til rettighedernes udvikling i Danmark. Vi tager også en dialog om hvad vi som civilsamfund kan gøre for at styrke grundlæggende rettigheder.

I den anledning glæder vi os til at præsentere puljen for Fundamental Rights Initiative, som netop er åbnet for ansøgninger. Her kan både de etablerede civilsamfundsorganisationer, græsrodsbevægelser og aktivister søge midler til rettighedsprojekter i Danmark.

Vi har brug for sådanne indsatser. I Danmark finder vi ofte os selv på toppen af demokrati- og rettighedsindeks. Vi har tillid til vores demokrati og stoler på, at vores rettigheder er sikrede. Men samtidig oplever minoriteter i mange tilfælde ikke, at deres formelle rettigheder beskytter dem i praksis. Vi halter bagud i forhold til andre europæiske lande fx i at forhindre vold mod kvinder. Er vores selvopfattelse af Danmark som et demokratisk fyrtårn med til at gøre os blinde overfor, hvordan det reelt står til med kampen for vores grundlæggende rettigheder?

Med disse anti-demokratiske bevægelser i spil overalt omkring os i Europa, vil Globalt Fokus og Nyt Europa med Fundamental Rights Initiative derfor stille skarpt på, hvad status er på grundlæggende rettigheder og demokrati herhjemme i Danmark. Hvordan føles det at tilhøre bestemte samfundsgrupper, hvis rettigheder ikke beskytter dem i praksis? Hvilke tendenser ser vi fra andre europæiske lande? Og hvad kan vi lære?

Tilmeld dig her

Program 

17.00 Velkomst &   introduktion til Fundamental Rights Initiative

v. Julie Rosenkilde,  sekretariatschef for Nyt Europa, & Mette Müller Kristensen, direktør for  Globalt Fokus

17.10 Rettigheder   under pres – beretninger fra virkeligheden

v.   C:NTACT’s fortællere

Personlige beretninger om hvordan rettigheder er under pres i Danmark, efterfulgt af dialog med fortællerne.

17.40 Grundlæggende rettigheder – hvor har vi dem fra?

v. Morten  Kjaerum, Direktør for Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law

En øjenvidneberetning om hvordan kampen for grundlæggende rettigheder har udspillet sig fra rettighedernes tilblivelse.

18.20 Pause

18.30 Grundlæggende rettigheder under pres i Europa

v.  Regitze Rohlfing, ph.d. stipendiat ved Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet & næstforperson i Nyt Europa

Status og eksempler på, hvordan grundlæggende rettigheder i stigende grad kommer under pres blandt flere af EU’s medlemslande, med perspektiver på hvordan vi kan møde denne bevægelse fra europæisk og dansk side.

19.00 Netværk og dialog med oplægsholderne og deltagere

Der serveres lette snacks og kaffe, og vil være lejlighed til netværk

19.30 Tak for i dag & afrunding

v. Julie Rosenkilde, sekretariatschef for Nyt Europa, og Mette Müller Kristensen, direktør for Globalt Fokus

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.

Del denne begivenhed

bottom of page