top of page

Vi er forsigtige optimister i Nyt Europa #Together4Forest

- Håbets farve er grøn.


Skrevet af Jacob Bjelskov Jørgensen, Projektleder Nyt Europa

Efter 1.2 mio. underskrifter i #Together4Forest kampagnen sidste efteråret og en lang udformningsproces i EU-kommissionen, så har EU-kommissionen i dag (d. 17-11-2021) offentliggjort et nyt lovforslag til en skovlov. En skovlov, der som udgangspunkt er et foreløbigt første skridt i retningen mod en beskyttelse af verdenens skove. Teksten skal dog stadig strammes ind og der er flere områder, som burde tilføjes til den endelige tekst.


Lovforslaget vil for første gang kræve, at virksomheder der sælger visse produkter på det indre marked, skal kunne dokumentere og spore deres produkter samt ingredienserne i produktets oprindelse og forsyningskæde, for derigennem at kunne dokumentere at produktet ikke er forbundet med skovrydning og skovbrænde. Dette element er nødvendigt, da vi lige nu mister vi en fodboldbane skov i verden hvert andet minut.


Men som sagt så er alt ikke rosenrødt og der er plads til forbedring. En række økosystemer er nemlig ikke inkluderet i lovforslaget, herunder savanner og vådområder. Økosystemer som også har en kæmpe betydning for klimaforandringerne og biodiversitetskrisen i verden.

Ligeledes er der rum for forbedring i listen af produkter, som EU-kommissionens lovforslag omfatter, da produkter som majs, gummi og svinekød stadig vil kunne importeres til EU, uden at produktet er kontrolleret for, om det har bidraget til udryddelsen af skov. Derudover er det bydende nødvendigt, at den endeligt vedtagende lov også kommer til at indeholde kontrolmekanismer ift. ​​investeringer foretaget af den europæiske finanssektor der har indvirkning på verdens økosystemer.


Men håbets farve er som bekendt grønt, som trætoppene i Amazonas og det er da også værd at træde et skridt tilbage og anerkende EU-kommissionen for at have taget det første skridt til, at et af verdens allerstørste handelsblokke og markeder kaster sig ind i kampen for at mindske dens ødelæggende indvirkning på verdens skove.


Og nu er det så op til EU's medlemslande og Europa-Parlamentet i fællesskab at stramme op på udspillet til loven, så du fremadrettet kan være sikker på, at det, du lægger i din indkøbskurv, ikke er forbundet med ødelæggelse af natur og økosystemer samt krænkelse af menneskerettighederne.

I Europa-Parlamentet forventes MEP'erne i miljøudvalget at gå forrest i sagen. Medlemmer af miljøudvalget udarbejdede nemlig allerede sidste år en rapport, der beskriver, hvordan en vellykket lovgivning skal se ud for at den dæmme ordentligt op for virkningen af ​​EU's forbrug og investeringer på verdens skove og økosystemer samt andre menneskerettigheder.


Den endelige lov forventes vedtaget i første halvdel af 2022.


Alt i alt er det dog et godt første skridt.


bottom of page