top of page

Samtale om Gades Grønne Europa

man. 12. dec.

|

Frederiksværk

Samtale om Gades Grønne Europa
Samtale om Gades Grønne Europa

Tid & sted

12. dec. 2022, 17.00 – 18.30

Frederiksværk, Torvegade 41, 3300 Frederiksværk, Danmark

Om eventet

Da vi d. 2. oktober 1972 stemte om dansk medlemskab af det Europæiske økonomiske Fællesskab (EØF) stod der penge og salg af flæsk og smør på stemmesedlen for rigtig mange af dem, der stemte ja. Og de, der stemte nej, havde nok ikke fantasien til at forestille sig, hvad Den Europæiske Union ville udvikle sig til. Særligt når det kommer til klima og miljø.

Faktisk så startede kampen for klimaet og miljøet omkring samme tid med Danmarks indtrædelse i EU. Danmarks første miljøorganisation NOAH blev stiftet i 1969, og kort tid efter fulgte stiftelsen af Greenpeace i 1971.14 år skulle der dog gå før der for alvor kom fokus på klimaet. Gamechangeren blev Gro Harlem Brundtlands klimarapport fra 1987. Rapporten som hed ”Our Common Future” kickstartede nemlig for alvor det globale arbejde med bæredygtig udvikling og fik etableret klima- og miljøpolitik på den internationale dagsorden, også i Europa.

32 år efter Brundtland-rapporten stod en ung svensk pige foran Europa Parlamentet og skældte EU’s folkevalgte ud: ”WE ARE RAPIDLY RUNNING OUT OF TIME – AND YET, BASICALLY NOTHING IS HAPPENING.’ Lød det vredt fra talerstolen, hvor Greta Thunberg talte på vegne en generation af unge.

Siden Greta Thunbergs tale i 2019, så har verden forandret sig igen. Vi står midt i en global og særlig europæisk energikrise, som vi desværre nok kun har set toppen af. Krigen i Ukraine, sabotage af gasledningerne Nordstream 1 & 2; klimapolitik er blevet til sikkerhedspolitik.

Til at tage samtalen om 50 års udvikling i dansk og europæisk klima- og miljøpolitik har Nyt Europa, SF i Halsnæs og Frederiksværk Bibliotek inviteret et miljø- og klimapolitisk fyrtårn i dansk politik, nemlig Steen Gade forbi til en snak om 50 års medlemskab. Steen har 27 års erfaring fra Folketinget, hvor han bl.a. har været EU-ordfører. Ligeledes er det værd at bemærke at Steen anbefalede et nej ved EF-afstemningen i 1972, endnu gang i 1986 og ved Maastricht traktaten i 1992. Han siger selv at det var af miljø og klimapolitiske årsager. Siden har han dog skiftet holdning og den dag i dag mener han ikke at vi kan løse klimakrisen uden et stærkt EU. Til at tage samtalen med Steen om hans, hans parties og EU’s rejse på miljø- og klimapolitikken, vil EU politisk nørd, projektleder i Nyt Europa, samt ikke mindst Asserbogenser Jacob Bjelskov Jørgensen fører os sikkert igennem historien, arrangementet og samtalen.

Arrangementet er en del af et fællesprojekt om 50-året for dansk EU-medlemskab, der bliver afviklet i et samarbejde mellem Nyt Europa, DEO, Europabevægelsen, Folketingets EU-oplysning og Folkebevægelsen mod EU. Projektet er finansieret af Europa-Nævnet.

Del denne begivenhed

bottom of page