top of page

tors. 02. mar.

|

København

Briefing: EU's strategiske autonomi - Er Grønland løsningen på EU's ressourcemangel?

Vi har inviteret risikoforsker Jacob Taarup-Esbensen til at komme og give sit besyv på hvorfor det skal være Grønland, der skal være den nye strategiske partner for EU i den grønne omstilling.

Man kan ikke længere tilmelde sig
Se andre begivenheder
Briefing: EU's strategiske autonomi - Er Grønland løsningen på EU's ressourcemangel?
Briefing: EU's strategiske autonomi - Er Grønland løsningen på EU's ressourcemangel?

Tid & sted

02. mar. 2023, 17.00

København, Nybrogade 22, 1203 København, Danmark

Om eventet

En ny afhængighed truer den grønne omstilling i EU, for vindmøller og batterier kræver råstoffer, hvor fremmede magter sidder på reserverne.

Som situationen er nu, kan vi skaffe cirka halvdelen af de mineraler, vi skal bruge, gennem genanvendelse. Med et stigende forbrug og overgangen til mere bæredygtige energiformer er udbuddet dog langt lavere end efterspørgslen.

Det er forventet, at vores forbrug af f.eks. nikkel vil være forøget 20 gange allerede i 2040, og vores forbrug af kobber vil fordobles.

I dag sidder Kina på cirka 80 procent af markedet for sjældne jordartsmetaller. Det er i praksis et monopol, som vi får en række udfordringer med at bryde.

Her tilbyder Grønland en alternativ løsning, men det kræver fodarbejde af både Danmark og EU.

USA og Kina har længe vist interesse i de Grønlandske mineraler. Men nu er EU også i gang med at åbne et kontor i Grønland.

Ved dette fyraftensarrangement har vi derfor inviteret risikoforsker Jacob Taarup-Esbensen til at komme og give sit besyv på hvorfor det skal være Grønland, der skal være den nye strategiske partner for EU i den grønne omstilling. På en måde, hvor vi ikke negligere Menneskerettigheder og parkere vores selvbestemmelse hos stater vi ikke ønsker skal have indflydelse over os.

Tilmeld dig her: 

Del denne begivenhed

bottom of page