top of page

tirs. 30. jan.

|

København

Samtalesalon: Hvad kan EU gøre for Israel-Palæstina - og imod krigen?

Tirsdag d. 30. januar vil professor Sune Haugbølle fortælle os om sine perspektiver. Han er professor i globale studier ved Roskilde Universitet og har i årevis beskæftiget sig med Israel-Palæstina-konflikten. 

Tilmeldingen er lukket
Se andre events
Samtalesalon: Hvad kan EU gøre for Israel-Palæstina - og imod krigen?
Samtalesalon: Hvad kan EU gøre for Israel-Palæstina - og imod krigen?

Tid & sted

30. jan. 2024, 17.00 – 19.00

København, Wedells Palæ, Frederiksholms Kanal 24, 1220 København, Danmark

Om eventet

Krigen i Gaza og konflikten mellem Israel og palæstinenserne blev i Danmark øjeblikkeligt læst ind i optik for eller imod den ene eller anden. Som stat valgte Danmark side. På den måde røg vi med store dele af Europa i en fælde, som spiller Europa alliancer af hænde. USA har på samme måde valgt side, og de lokale parter har positioner, hvor vejen til fred er svær at få øje på. Men måske EU kunne spille en anderledes proaktiv og konstruktiv rolle?

Tirsdag d. 30. januar vil professor Sune Haugbølle fortælle os om sine perspektiver. Han er professor i globale studier ved Roskilde Universitet og har i årevis beskæftiget sig med Israel-Palæstina-konflikten.

Hama's angreb i oktober og Israels efterfølgende krig mod Gaza har reaktualiseret den konflikt, som med jævne mellemrum dukker op, hvor perspektivet for en permanent løsning synes meget langt væk. Krigen i Ukraine er med denne krig gledet ud af syne. Vestens rolle bliver af mange lande i det globale syd set som dobbeltmoralsk og ensidig.

Konflikten mellem palæstinenserne og israelerne har været låst fast siden Osloprocessen løb af sporet. Det er som om parterne, i samspil med regionale og globale aktører, til stadighed fordrer nye konflikter og menneskelige tragedier. Konfliktens mønstre fremstår så fint sammenfiltrede, at ingen kan skille trådene og trække mod en fredsløsning.

Som den afgørende mægler har USA i årtier stået tæt på Israel og er - måske netop derfor - ikke lykkedes med at etablere grundlag for en langsigtet fredsløsning. Krigen udfordrer Biden, fordi den udstiller USA's fejslåede mægling.

De to samtidige krige i Ukraine og Gaza udfordrere et i forvejen vanskeligt internationalt samarbejde. Krigene har samtidig gjort EU's rolle som stormagt tydelig. Kan EU - ved at satse ambitiøst - ændre spillereglerne i forhold til Israel og Palæstina, og gennem det demonstrere ønsker om et mere ligeværdigt partnerskab med det globale syd?

Det praktiske

Tid: Tirsdag d. 30. januar 2023 kl. 17.00-19.00.

Sted: Johan Borups Højskole.

Tilmelding senest tirsdag d. 30. januar 2023 kl. 15.00.

Der er et begrænset antal pladser, som fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Samtalen er en del af en længere samtalerække med udgangspunkt i Ruslands krig mod Ukraine. Formålet er at lede efter veje til en fred, der er til at leve med, nu også omkring Israel og Palæstina. Samtalerne har ført til en erkendelse af, at krigene er tæt forbundet til talrige globale temaer og institutioner. Det er blevet tydeligt, at stabile svar kræver, at EU tager et grundlæggende globalt ansvar. Det drejer sig både om overførsler af ressourcer, men også om at forsvare og udvikle det globale samarbejde og dets institutioner.

Samtalen foregår under Chatham House-regler. Det gør den, da det komplekse, politisk følsomme og nye kræver, at vi undersøger og taler sammen - frem for at råbe og tale konflikter op. Vi lægger vægt på samtaleformen og en åben, undersøgende diskussion. Her får man viden, refleksion, undersøgelse og usikkerhed - og man må derfor ikke citere fra samtalen.

Arrangementet er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.

Del denne begivenhed

bottom of page