top of page

ons. 26. okt.

|

København

Eks-kommissærernes Klub: Samtale om Ritts Europa

Man kan ikke længere tilmelde sig
Se andre begivenheder
Eks-kommissærernes Klub: Samtale om Ritts Europa
Eks-kommissærernes Klub: Samtale om Ritts Europa

Tid & sted

26. okt. 2022, 17.00 – 27. okt. 2022, 18.30

København, Linnésgade 25, 1361 København, Danmark

Om eventet

”Kommissærposten er den mest spændende arbejdsopgave, jeg har haft”, og den mest magtfulde: ”I mine år som EU-kommissær fik jeg mulighed for at udrette mere, end jeg ville have været i stand til som statsminister i Danmark”.

Citatet stammer fra Ritt Bjerregaard. En af de uden tvivl mest markante politiske personligheder, der har været i dansk politik gennem mange. Og allerede fra begyndelsen af sin politiske karriere, var Ritt en utraditionel politiker. I begyndelsen, var det, at hun som ung kvinde i 1970’erne blev miljøminister, nok til at få danskerne til at hæve øjenbrynene. Senere blev det klart, at Ritt ikke helt matchede billedet på den traditionelle socialdemokrat.

Afsted til Bruxelles skulle hun derfor, som miljøkommissær. En post der ved hendes tiltrædelse stadig var ny, oprettet 1990 i den forrige kommission, hvor den var gået på omgang mellem tre forskellige kommissærer. Med det resultat, at store bunker af rapporter om overtrædelser af eksisterende miljøregler var havnet i skrivebordsskuffen.

Ritts stjernestund som Kommissær blev COP3, hvor et samlet EU under hendes ledelse spillede en afgørende rolle i vedtagelsen af Kyoto-protokollen med bindene mål for udledning av drivhusgasser. Af andre meriter kan også nævnes hendes store indflydelse på, at Frankrig, med en fornærmet Præsident Jaques Chirac i spidsen, måtte indstille deres atomprøve sprængninger i Fransk Polynesien. I Danmark, der gik vi lidt mere op i at hun gav grønt lys for at vi kunne få dåseøl på hylden.

Det og meget mere skal vi blive klogere på, når forpersonen i Nyt Europa, Lone Loklindt, sætter Ritt Bjerregaard stævne til samtale om 50 års EU-historie. Du kan se arrangementet når vi laver liveoptagelser til Eks-kommisærenes Klub d. 26. oktober. Kl. 17-18-30.

Vi glæder os til at se dig!

Arrangementet er blevet til med støtte fra Europa-Nævnet.

Del denne begivenhed

bottom of page