top of page

Følg med i den nye podcastserie ”Eks-Kommissærernes Klub”Hvordan var det for Ritt Bjerregaard at sidde på taburetten for miljøområdet i Kyoto i 90’erne? Hvordan og mod hvem udkæmpede Connie Hedegaard sine største slag i klimakampen i 10’erne? Hvad var Poul Nielsons ambitioner, da han at stod i spidsen for verdens største bistandsaktør i 00’erne? Hvordan lykkedes det Mariann Fischer Boel at reformere en række områder inden for landbruget i 00’erne? I ”Eks-kommissærernes Klub” samles de tidligere danske EU-kommissærer for første gang i en podcastserie om deres liv og arbejde i Bruxelles. De tager os bag de tykke mure i EU-Kommissionen og ind på gangene, og giver os et unikt indblik i den institution, der er maskinen bag al EU-lovgivning, og som sætter rammerne for millioners liv. 


Røverhistorier og insiderviden fra Bruxelles

For mange er EU noget, der er ”nede i Bruxelles” og som mest af alt giver associationer til flyttecirkus, bureaukrati, langtrukne forhandlinger og detaljerede direktiver. Og de danske EU-politikeres, især de ikke-folkevalgte kommissærers, arbejde kan virke fjernt fra Danmark og danskernes hverdag. 


Men i EU-Kommissionen, maskinrummet bag al EU-lovgivning, sidder nørder, ildsjæle og embedsmænd og sætter de første ord på, hvordan unionen skal indrettes – nu og i fremtiden. EU-kommissærerne sidder på topposterne i maskineriet, og er dermed med til at sætte rammerne for danskeres og alle europæeres liv. 


De tidligere danske kommissærers historier og erfaringer er derfor en del af vores fælles baggrund, og deres fortællinger kan kaste nyt lys over unionens institutioner, og give friske perspektiver på udviklingen i hele Europa de sidste 25 år.

Velkommen til Eks-Kommissærernes Klub 

Nyt Europa byder velkommen til den nye podcastserie ”Eks-Kommissærernes Klub”, der er den første podcastserie, der samler de tidligere danske EU-kommissærer og fortæller deres historier og erfaringer fra embedet. Her giver de tidligere danske kommissærer et indblik i, hvordan EU-Kommissionen ser ud indefra, hvordan det er at arbejde i en til tider udskældt institution, og hvordan livet i den politiske smeltedigel i Bruxelles ser ud; og naturligvis hvordan det er at stå i spidsen for EU’s indsatser på miljø, landbrug, klima og udviklingsbistand. 


I podcastserien byder Eks-kommissærerne også på røverhistorier, store fortællinger og personlige anekdoter fra deres tid som Kommissær i magtens centrum.


Podcasten er optaget i Kulturtårnet på Knippelsbro, der i maj slog dørene op for klublokalet, ”Cigarkassen”, på tårnets 3. dæk. Poul Nielson, Mariann Fischer Boel, Connie Hedegaard og Ritt Bjerregaard har på skift, i selskab med en selvvalgt ekspert på deres respektive områder, indtaget klublokalet. Her har de diskuteret deres erfaringer med kommissionsarbejdet samt EU’s rolle i Danmark og omvendt. 


I de første afsnit stilles der primært skarpt på de fire områder, som de individuelt har beskæftiget sig med i EU-Kommissionen; Ritt Bjerregaard som miljøkommissær (1995-1999), Poul Nielson som kommissær for udviklingsbistand (1999-2004), Mariann Fischer Boel som kommissær med ansvar for landbrug og udvikling i landdistrikterne (2004-2009) og Connie Hedegaard med posten som klimakommissær (2009-2014).

Lyt allerede nu til første afsnit

I første afsnit af Eks-Kommissærernes Klub har vi besøg af forhenværende udviklingskommissær Poul Nielson og journalist og forfatter Knud Vilby. Poul Nielson har været energiminister og minister for udviklingsbistand, inden han blev udpeget som EU-kommissær i 1999. 


I dette afsnit giver Poul Nielson et indblik i EU’s rolle som verdens største bistandsaktør, hvilke tiltag EU har foretaget på udviklingsområdet, og, mere konkret, hvad de forskellige bistandsmidler går til. Dernæst fortælles der anekdoter og personlige beretninger om Kommissionen, som institution oplevet indefra.


Lyt med igen på søndag d. 18. august, hvor Connie Hedegaard stiller skarpt på arbejdet som klimakommissær, bl.a. i forhold til finansiering af den grønne omstilling. Søndag d. 25 august, I tredje afsnit af Eks-Kommissærernes Klub, besøger forhenværende kommissær for miljø Ritt Bjerregaard og journalist og forlagsredaktør Mette Højbjerg så klublokalet i Kulturtårnet. Ritt Bjerregaard har bl.a. været Undervisningsminister, Socialminister og Fødevareminister før og efter hendes arbejde i Kommissionen i perioden 1995-1999.God fornøjelse!

Podcast serien er blevet til med støtte fra Europanævnet


Comments


bottom of page