top of page

Skarpe indspark fra eleverne på Grundtvigs Højskole til debatten om menneskerettigheder

Grundtvigs Højskole i Hillerød bød velkommen til tre kyndige eksperter til debatten om civilrettigheder og menneskerettighedernes udvikling i Europa. Trine Christensen Generalsekretær fra Amnesty International, Sara Brandt civilsamfundsrådgiver fra Globalt Fokus og Catharina Sørensen forskningschef fra Tænketanken Europa diskuterede dermed Europas nuværende situation på netop området om rettigheder med højskolens elever.


Vi skal blive endnu bedre til at promovere menneskerettigheder. Danmark bør være et foregangsland på området, og EU skal være et foregangsland på civilrettigheder, da vi som samlet union har en stor stemme.


Højskolens elever deltog aktivt i samtalen, men udtrykte at EU til tider kan virke fjernt og uhåndgribeligt. Derudover var der et udstrakt ønske om mere oplysning på området, da de gerne vil træde ind i stemmeboksen for første gang den 26. maj 2019 på et oplyst grundlagt.

Efter oplæggene fra de tre eksperter samt samtalerne i grupperne var der dog ikke mangel på skarpe og interessante indspark fra eleverne angående fremtidens Europa. Indspark så som det ovenstående citat. Der blev dog også nævnt, at vi ikke skal forholde os naivt til demokratiudbredelsen, hvor vi bør respektere de forskellige politiske og kulturelle ønsker blandt de europæiske befolkninger.


Dertil bar aftenen præg af en lang række emner lige fra Tibet-sagen i Danmark til hvordan den østrigske kansler har beskyldt organisationen Læger Uden Grænser for at hjælpe menneskesmuglere. Den østeuropæiske udvikling og den højre-nationalistiske fremgang dannede dog grundlaget for mange af aftenens diskussioner.


Ligeså snart politikere langer ud efter hjørnestene i vores demokrati skal vi være på vagt” lød det fra Sara Brandt, som berettede, at den negative udvikling ikke kun ses i Østeuropa, men manifesterer sig på forskelligvis på tværs af de europæiske grænser. Derudover fortalte Catharina Sørensen, at demokratiets akilleshæl er når demokratiet afskaffer sig selv, og derfor skal vi være utrolig opmærksomme på situationen i Østeuropa, hvor vi ikke bør acceptere den nuværende udvikling.


Hvorfor kommer holdningerne fra eksperterne ikke ind i folkets stuer? Det hele bør gøres mere gennemsigtigt og klart!” sådan lød det fra én af grupperne, som samtidig undrede sig over negativiteten i debatten om EU selvom meningsmålingerne beretter, at danskerne aldrig har været mere tilfredse med medlemskabet.


For at kunne fremme menneskerettigheder mente eleverne desuden, at vi bør forstå og tage fat i diskussionen om hvorfor folk har stemt på en politiker som Viktor Orbán. Trine Christensen var enig og tilføjede, at vi bør lytte til hinanden, men gjorde det klart, at det at lytte ikke skal forveksles med at være enige. ”Courage is contagious” lød det til sidst fra Trine Christensen, da det handler om at gå forrest i kampen for menneskerettigheder.

Vi siger et stort tak til Grundtvigs Højskole, de tre paneldeltagere og de engagerede elever for en god aften i Europas tegn.

Comments


bottom of page