top of page

Søren Keldorff: Merkel må give indrømmelser til SPD

På SPD’s ekstraordinære kongres fik Schulz et knebent flertal til at fortsætte regeringsforhandlinger med Merkel. At et lille flertal var med Schulz, skaber grobund for optimisme for udviklingen i resten af EU. Sonderingsaftalen med CDU, ligger op til en fornyelse af den fransk-tyske akse i EU, med et stort fokus på reformer af Eurosamarbejdet og på at tilføre Unionen en større social ansvarlighed.


I fremtiden skal selskaber ikke længere kunne flygte fra deres sociale ansvarlighed ved at spille EU-lande ud mod hinanden, indsatsen imod skatteunddragelse skal styrkes, og multinationale virksomheder skal beskattes, hvor de skaber deres profit.  Partierne vil også arbejde for skat på hurtige finanstransaktioner, indføre mindsteløn, arbejde for basalt socialt sikkerhedsnet i EU og indlede et opgør med sparepolitikken.

Med det stærke EU-fokus i sonderingsaftlen er det derfor også værd at bemærke, at de største støtter til en Groβe Koalition i Tyskland skal findes i syd Europa. Den græske Statsminister Tsipras, beder de tyske socialdemokrater om at gå i regering, og den portugisiske statsminister Antonio Costa sluttede PES-konferencen i Lissabon 1. dec. med disse ord. "En regering med SPD vil altid være en bedre regering for socialisterne og for Europa end en regering uden SPD."

Et meget stort mindretal i SPD mener ikke, at der er tilstrækkeligt med sociale gevinster i det foreløbige grundlag. Det bliver derfor spændende, om Merkel formår at tage bestik af situationen, og i de kommende forhandlinger giver Schulz indrømmelser, som gør at hans medlemmer kan stemme for et nyt regeringsgrundlag. En progressiv udvikling i EU afhænger af en stærk tysk regering, der kan lave et kompromis med Macron, med de sydeuropæiske lande og kan få sat gang i en beskæftigelsesfremmende politik.

Merkel bør derfor indse eller presses til et regeringsgrundlag, der har en forbedret social profil både i indenrigs- og i EU-politikken. En tysk regering, der vil lægge en social linje og styrke EU- samarbejdet på linje med Macron, giver gode perspektiver for EU, og det må vi i Danmark – trods vores forældede forbehold - også arbejde for.Comments


bottom of page