top of page

Nyt Europa i åbent brev til de danske politikere

Vi står midt i en hektisk valgkamp. Denne gang med et dystert baggrundtæppe. Krig i Europa, Corona knapt nok overvundet, en energikrise og en voldsom inflation, der stiller nye store krav til os i hele Europa. Og det oven i buldrende klima- og biodiversitetskrise.


Det er store emner, der rammer direkte ned i alles hverdag. Netop der hvor alle politiske partier gerne vil give os vælgere klare og tydelige svar. Mest på kort sigt, men delvist også med det lidt længere lys på.


Og denne gang smelter vores danske hverdagsudfordringer helt og aldeles sammen med vores fælles europæiske udfordringer.

For virkeligheden har i dag fjernet den modsætning, som mange har følt mellem politik i Danmark og fælles indsats i EU. Det er markant og bør få konsekvenser i en valgkamp, der gennemføres 50 år efter Danmark meldte sig ind i Det europæiske Fællesskab.


Alligevel er vi bange for endnu en valgkamp der gentager tidligere mønstre, hvor alt bliver fortolket ind i en national forståelse af, at vi kan klare udfordringerne helt alene i Danmark, og hvor diskussionen om fælles indsats i EU bliver henvist til Europa Parlamentsvalget i 2024. Fejltagelsen fra tidligere valg må ikke gentage sig, da folketingets sammensætning er afgørende for, hvad Danmark vil støtte og arbejde for i EU.


I Nyt Europa opfordrer vi derfor alle til:


1. At tydeliggøre at valget i meget høj grad handler om at håndtere store kriser, der alene lader sig løse fuldt ud i et tæt europæisk samarbejde.


2. At tydeliggøre og inddrage i debatterne, hvad hvert enkelt parti vil tage initiativ til eller støtte i EU -samarbejdet i de kommende år.


3. At tydeliggøre at Folketingets medlemmer har afgørende betydning for udviklingen i EU-samarbejdet.


4. Vise sammenhængen mellem national dansk politik og politik på europæisk plan i løbet af valgkampen. F.eks. ved at invitere en eller flere af de partier og politikere, som I samarbejder med på europæisk plan til at bidrage i valgkampen.


5. Efter valgkampen, at kigge jeres programmer og politik efter i sømmene for at sikre, at den afspejler, at der er sket en tydelig sammensmeltning af udfordringerne i Danmark og de fælles udfordringer for alle borgere i den europæiske union.


Vi glæder os til en valgkamp, hvor vi skal høre jeres bud på Danmarks og Europas største udfordringer.


Hilsen


Lone Loklindt, forperson Nyt Europa.

Comments


bottom of page