top of page

Hvis EU er svaret - Hvad er så spørgsmålet?

Bogen med titlen; Hvis EU er svaret – hvad er så spørgsmålet? Forsøger igennem en række udfordrende og aktuelle artikler at besvare titlens retoriske spørgsmål, samt komme med en række bud på hvordan EU's udfordringer tackles bedst, hvordan EU's fremtid skal udformes, og hvordan vi i højre grad kan skabe fælles løsninger på konkrete områder for de europæiske borgere.


Det er velkendt at udfordringerne i EU er store og kendte med stigende nationalisme, Brexit, flygtninge og migrationspres, Trump, Putin’s Rusland, ulighed, klima osv. Men vigtigst er det måske, at det ser ud til, at vi i Europa er blevet i tvivl om, hvem vi selv er, hvad der binder os sammen, og om de værdier og institutioner vi har opbygget i fællesskab siden anden verdenskrig. Som om selvtilliden svigter.


Det gælder i høj grad os danskere, selv om vi, der jo kom med senere, også er blevet vant til EU – samarbejdet. Vi optræder i statistikkerne som meget positive overfor samarbejdet. Vi er heldigvis også kritiske, men har nok vænnet os selv til - i stedet for kritisk medvirken - mere at brokke os over alt det, der lugter af EU.  Og så siger vi jo ofte nej til yderligere samarbejde.

Det er de udfordringer Nyt Europa nu griber for at bidrage til debatten om fremtidens Europa. Vi har derfor bedt en bred kreds skrive om det europæiske samarbejde ud fra spørgsmålet: Hvis EU er svaret, hvad er så spørgsmålet? Netop for at kunne sætte fokus på alt det, som vi hver for sig går og tumler med i de her år. De problemer vi brænder for at kunne løse.  De forhold vi finder oprørende og forkerte, og som skal laves om. De værdier vi vil kæmpe for. – Og hvor svaret ofte kan sammenfattes i det udsagn, der går igen i mange af indlæggene: Hvis EU ikke fandtes, burde det opfindes på ny.


Bogen har artikler af bl.a. kunstnerne Bjørn Nørgaard og Jens Galschiøt, forfatteren Suzanne Brøgger, Dansk Naturfredningsforenings forkvinde Ella Maria Bisschop-Larsen, teaterchef Jon Stephensen, debattør og aktivist Tarek Hussein, LOs formand Lizette Riisgaard, kommissær Margrethe Vestager, medlem af Europarlamentet fra Tyskland Jo Leinen og mange flere andre.


Bogen kan blandt andet købes som lydbog her, E-bog her og Print on demand her


Bogen er udgivet af forlaget Ringhart og Lindhof

Comments


bottom of page