Fire grønne organisationer overrækker i dag 1,2 millioner underskrifter til Rasmus Prehn

I dag, onsdag d. 2. juni 2021, overrækker fire grønne organisationer en opfordring fra 18.000 danskere og knap 1,2 millioner EU-borgere til fødevareminister Rasmus Prehn. Underskriverne kræver, at EU skal kæmpe hårdere for verdens skove. Det er et vigtigt skridt i kampen om at få Danmark længere frem i bussen og sætte en stopper for det forbrug og de produkter, der har skov og anden natur på samvittigheden.


Sidste år annoncerede Kommissionen handling og skærpelser i lovgivningen for at adressere EU’s samlede afskovningsaftryk. Og emnet er vigtigt for mange danskere og europæere. Det viser den rekordhøje deltagelse i Europa-Kommissionens høring, hvor flere end 18.000 danskere og i alt 1.193.652 EU-borgere deltog. Det er den største deltagelse i en EU-høring på miljøområdet nogensinde.


Centralt for den høje deltagelse var oplysningskampagnen #Together4Forests, som de fire grønne organisationer WWF Verdensnaturfonden, Greenpeace, Nyt Europa og Dansk Ornitologisk Forening har stået bag i Danmark.


Underskrifterne overrækkes til fødevareministeren

Onsdag d. 2. juni kl. 14 – 14.30 overrækker de fire organisationer underskrifterne til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn. Og den direkte overrækkelse til Rasmus Prehn skaber håb blandt organisationerne om, at ministeren og hans danske og europæiske kolleger tager emnet alvorligt.


”Det har været helt fantastisk at opleve den store deltagelse i Danmark. Vi oplever, at mange er utroligt bekymrede for konsekvenserne af den voldsomme skovrydning, der sker særligt i Brasilien og desværre også mange andre steder. Folk ønsker ikke at få brændt regnskov med hjem i indkøbskurven. De vil ikke være en del af problemet. Ved at deltage i høringen har befolkningen sendt et meget tydeligt signal til politikerne om, at de ønsker ambitiøs handling og håndfast lovgivning for verdens skove,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.


Danmark er blandt de store syndere

I en ny rapport fra WWF med titlen ‘Stepping up – The Continuing Impact of EU Consumption on nature worldwide’ fremgår det, at Danmark – sammen med Holland og Belgien – er EU’s værste syndere. Danmark ligger nemlig i top-10 over lande i EU med størst afskovningsaftryk (gennemsnitligt 5.900 hektar per år) og top-3, hvis man ser på afskovningsaftryk per indbygger (11m2 per dansker per år). Nogle af de produkter, vi i særlig grad importerer til Danmark, og som bidrager til den globale skovrydning, er soja, der findes i foder til svin, kvæg og høns, palmeolie, der findes i bl.a. shampoo, rengøringsmidler og chokolade, samt oksekød, træprodukter, kakao og kaffe.


”Vores forbrug i Danmark medfører, at vi er direkte skyld i ødelæggelse af tropisk skov og natur svarende til et område større end Gribskov hvert eneste år. Det betyder, at vi i Danmark siden årtusindskiftet har r