Hvordan ser en fredsaftale ud, som ikke er helt forfærdelig?
tors. 14. sep.
|København
Denne samtale handler om hvordan en mulig fredsaftale mellem Ukraine og Rusland kan se ud. Professor Ole Wæver vil give sit bud på, hvad vi kan håbe på, hvad vi bør håbe ikke indgår og hvad vi måske er nødt til at acceptere i en fredsaftale.
Tid & sted
14. sep. 2023, 17.00 – 19.00
København, Wedells Palæ, Frederiksholms Kanal 24, 1220 København, Danmark
Om eventet
Så snart man begynder at lede efter en mulig vej ud af Ukraine-krigens morads, bliver man ramt med ydmyghed. Både over konfliktens kompleksitet og potentiale til at forme verden. På godt og på meget ondt. Det har ført til en amputeret og impotent dansk debat.
For at bidrage til at løfte og udvikle den offentlige debat, arrangerer Nyt Europa i 2023 en samtalerække, hvor vi zoomer ind på nogle af de centrale og uomgængelige temaer. Det sker gennem en række samtaler med indsigtsfulde eksperter, der gerne tager del i den offentlige debat og selv savner svar.
Den anden samtale i rækken zoomer ind på den aftale, som konflikten i Ukraine må munde ud i:
"Hvordan ser en fredsaftale ud, som ikke er helt forfærdelig"
Torsdag d. 14. september kl. 17-19 på Johan Borups Højskole.
For at kvalificere samtalen, har vi inviteret Danmarks førende, internationalt anerkendte sikkerhedspolitiske forsker Ole Wæver til at give os et solidt afsæt for samtalen.
Ole er professor i international politik, grundlægger af flere forskningscentre, og idémanden bag det, som er blevet kaldt "Københavnerskolen" om sikkerhedsliggørelse af samfundslivet. Ole Wæver fik i 2022 den fineste pris indenfor dansk statskundskab med modtagelse af Erik Rasmussen-prisen.
Til at hjælpe med af holde fokus og tematisere debatten, har vi journalist og forfatter Jacob Andersen som moderator. Jacob har fulgt dansk sikkerhedspolitisk debat siden 1990'erne, og har senest meldt sig i debatten i Information med en kommentar til Tysklands førende samfundsforsker - Jürgen Habermas.
Mere om en fredsaftale
Alle erkender, at den russiske angrebskrig på et tidspunkt i fremtiden vil ende med en fredsaftale mellem Ukraine og Rusland. Mange iagttagere venter, at det kan tage lang tid, måske endda år, inden parterne vil være villige til at finde en forhandlet løsning. Det hænger sammen med situationens gordiske knuder, herunder at begge har ultimative positioner, som stærke kræfter nationalt og internationalt bakker op om.
Ole Wæver vil give sit bud på, hvad man må håbe ikke indgår i en kommende fredsaftale. Han vil også komme ind på, hvad vi kan håbe på - og hvad vi måske bliver tvunget til at acceptere.
Danmark spiller som en småstat ingen, eller kun en perifer, rolle men Danmark er gennem medlemskab af EU, NATO, Arktisk Råd og via tætte bånd til USA, ikke desto mindre en aktør. Under alle omstændigheder er "vi" jo ikke kun Danmark, men også "os EU", og et af de helt afgørende spørgsmål til aftalen efter krigen i Ukraine er, hvilken rolle EU får i at forankre den samlede europæiske orden.
Det første internationale møde omkring freden blev holdt i København i foråret 2023.
Det praktiske
Samtalerækken foregår under "Chatham House" regler.
Tid: Torsdag d. 14. september kl. 17-19.
Sted: Johan Borups Højskole.
Tilmelding senest onsdag d. 13. august kl. 14.
Der er et begrænset antal pladser.
Arrangementet er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene Nyt Europas.